Geschreven door 18:09 Tuin & Tuinieren

Lekker geurende planten voor in de tuin

Denk aan jouw tuin en de kans is groot dat je je herinnert hoe de tuin eruit ziet, in plaats van de geuren die je ermee associeert.

Als je denkt aan jouw tuin, dan zie je waarschijnlijk de planten en bomen die er staan. De geur heb je waarschijnlijk nooit bewust meegekregen. Dit kan anders!

Sommige planten zijn mooi, maar ruiken allesbehalve lekker. Er zijn zelfs planten die helemaal geen geur hebben!

En ja, je zult zeker meerdere planten willen puur omdat je ze er mooi uit vindt zien. Maar kijk eens naar het totaalplaatje. Dan is geur zeker nog een ondergeschoven kindje!

Begin met paden en terrassen

De meeste planten hebben warmte of aanraking nodig om geur af te geven. Op een warme, zonnige dag, dan zwem je in de geuren. Maar de rest van de tijd moet je planten aanmoedigen om hun geur achter te laten.

Als je twijfelt over een aantal planten, kies dan degene waarvan je de geur het lekkerst vindt.

Plantforlife

Om die geur aan te moedigen kun je bijvoorbeeld Tijm tussen de scheuren van stoeptegels planten. Zo laat de geur los zodra je er overheen loopt. Daarnaast kun je Lavendel en Rozemarijn planten naast het looppad. Zodat je met je vingers langs de planten kunt gaan als je op het pad loopt.

Je kunt ook een een heel gazon maken van kamille. Picknicken heeft nog nooit zo lekker geroken!

Voeg eetbare planten toe

Over eten gesproken! Omring de tuin met kruiden en eetbare planten, zoals de Curryplant (Helichrysum italicum). Deze ruikt naar heerlijke specerijen! Zo waan je je binnen no-time in een tropisch vakantieoord.

Of probeer een kruiden met een rustgevende werking! Denk aan munt of venkel.

Denk ook aan bomen

Naast planten en bloemen, kunnen bomen natuurlijk niet ontbreken. Al zijn geuren bij een boom wel wat anders. WIl je de geur van een boom kunnen ruiken? Plant de boom dan aan de kant waar de meeste wind vandaan komt.

Zo komt de boom niet alleen sneller in bloei te staan, ook de geur wordt meegenomen door de wind.

Bomen die wij aanraden zijn: de Ceder, Jenerverbes, Eucalyptus en de Den. Deze bomen hebben een balsemachtig en harsachtige geur.

Seizoensgebonden

Denk niet alleen aan de maanden waarop je buiten zit. Vergeet ook zeker de winter niet! Een plant zoals de Kamperfoelie Lonicera fragrantissima of toverhazelaar ( Hamamelis vernalis), kan je verrassen.

Aangezien je in de winter niet buiten gaat zitten, kun je deze planten het beste op een plaats neerzetten waar je vaak langsloopt. Denk aan plekken bij de oprit, schuur of dichtbij een raam. 

De top drie van Plantforlife

Onze favoriete planten voor een lekker geurende tuin? Dat zijn de volgende planten!

1. Geranium ‘Rose oil’

Je kunt waarschijnlijk raden waar deze plant naar ruikt. Naar rozen! De truc is om de bladeren te ruiken, niet de bloemen. Deze plant wordt ook vaak gebruikt in essentiële oliën en in parfum.

2. Nicotiana sylvestris 

Laat je niet afschrikken door zijn naam! Hij wordt ook wel de tabaksplant genoemd. Deze zomerbloemige plant geeft ‘s avonds een muskusachtige geur af, perfect voor als je buiten zit op een warme zwoele avond.

3. Rosa ‘Madame Alfred Carrière’

Als je slechts één type roos plant (en tenminste één roos is een must-have in een geurende tuin), kies dan voor klimrozen. Zodra deze klimrozen bijvoorbeeld tegen je huis aan zijn gegroeid kun je genieten van de geur. Zodra je je ramen openslaat komt de lekkere rozengeur je tegemoet.

(Visited 22 times, 1 visits today)