Geschreven door 19:24 Kantoorplanten

De positieve effecten van planten op de werkvloer

Meer productiviteit, creativiteit én minder stress? Kantoorplanten zijn niet alleen leuk voor de sfeer, ze doen ook nog eens je gezondheid ten goede.

De meeste kantoren zijn saai. Ze hebben kale en vooral hele witte wanden. De ruimte opfleuren zonder verf? Dat kan! Het enige wat je hoeft te doen is enkele planten aan te schaffen. Je zult zien: binnen no-time is er niets meer van het saaie kantoor over.

Naast de gezelligheidsfactor beschikken kantoorplanten over veel meer voordelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de luchtzuiverende functie die planten hebben? Een functie die zeker in een kantoorsetting erg functioneel kan zijn. Die luchtzuiverende functie van planten is echt niet het enige voordeel! Een kantoor met planten kent meer voordelen dan je denkt.

Een huiselijke sfeer

Voor de meeste kantoren misschien wel hoofdreden één om planten te nemen: ze maken een kantoor gezelliger. En dat is ook zeker waar! Al doen planten meer dan dat.

Door het toevoegen van planten aan een kantoor creëer je een huiselijke sfeer. Hierdoor ben je als werknemer sneller op je gemak, wat uiteindelijk weer resulteert in minder stress. Zo’n huiselijke kantoorsfeer is daarom best handig als je een baan hebt met veel werkdruk.

Gratis extra zuurstof

ZIe je collega’s dagelijks rond een uur of vier om zich heen staren? Dit komt waarschijnlijk door de ruimte waarin je al de gehele dag zit. Er is geen beetje schone lucht meer te vinden, en al die schermen zijn ook niet echt bevorderlijk.

Op zo’n moment kunnen kantoorplanten een uitkomst bieden! Planten hebben een luchtzuiverende functie. Waardoor de luchtvochtigheid in de ruimte in balans blijft. Ook zorgen luchtzuiverende planten ervoor dat CO2 wordt omgezet in zuurstof. Wat de muffe lucht in kantoor tegengaat.

Klinkt goed, of niet? Maar er is meer!

Minder collega’s met griep

Volgens een hoogleraar Psychologie uit Noorwegen zorgen kantoorplanten ervoor dat het ziekteverzuim omlaag gaat. Met als voorwaarde dat iedere werknemer minstens één plant op zijn of haar bureau heeft staan.

Hoe dat werkt? Door die schone lucht waar de planten voor zorgen! De planten die de lucht zuiveren zorgen er ook voor dat schadelijke en vieze luchtjes gefilterd worden. Ditzelfde geldt voor bacteriën!

Door constant in dezelfde ruimte te zijn, blijven die ziekte bacteriën rondzweven. Met enkele planten per collega wordt de kans dat je aan het einde van de dag nog zo’n bacterie tegenkomt minder groot. Wat uiteindelijk op zijn tijd weer resulteert in minder zieke collega’s! 

Ontstressend werken

Uit een onderzoek van Washington Stake University blijkt dat kantoorplanten zorgen voor minder stress bij werknemers. Ja, dat hoor je goed! Planten zorgen voor minder stress. Tenminste, als je die onderzoekers mag geloven.

Door alleen al te kijken naar een plant verminder je het stressniveau. Dat niveau gaat nog verder omlaag als je ook daadwerkelijk gaat zorgen voor de plant. Je verplaatst de stressvolle gedachten en maakt plaats voor liefdevolle gedachten. Hierdoor reageer je op collega’s en klanten minder stressvol. Waardoor ook jij minder stressvolle reacties terugkrijgt.

15% meer productiviteit

Alsof minder stress nog niet genoeg was, planten zorgen ook voor meer productiviteit. De productiviteit groeit maar liefst met 15% door het toevoegen van kantoorplanten. Tenminste, als we de onderzoekers moeten geloven.

Ook de creativiteit en het concentratievermogen zouden stijgen door het toevoegen van kantoorplanten. Dat lijkt ons dus best het proberen waard. Dus hup! Die auto in naar het tuincentrum en laadt die auto vol met groene vrienden. Of bestel kantoorplanten online. Net zo makkelijk! 

(Visited 13 times, 1 visits today)